Alam Family Residence

Moderm Ideas » Art and Design » Architecture » Alam Family Residence



This house has been designed by ID-EA for the Los Angeles-based ‘s Alam Family in Jakarta, Indonesia. The residence hosts two generations and three households in a single three-storey building. The frontage of the house is in a way antithetical to the surrounding, in which houses are mostly covered with massive fences and guard booths. Alam Family Residence prefers sharing the front yard and pushes the privacy screen onto the façade. The highly articulated concrete wall acts as graphical breathing brise-soleil, preventing overheating on building skin, filtering abstract light qualities while transforming space throughout the day and night. The roofscape geometry is driven by maximizing roof accessibility that connects the two-storey to three-storey portion of the house which ends on a spectacular view to the east of the site, a marina that is more than just a pier with its recreational, scenic and historical value. The roof deck works as an alternative outdoor space for play and interaction or simply a place to enjoy the sunrise, while the extensive green roofs help serving the enhancement of urban ecosystems.
An ‘E’ shape plan effectively organizes the internal masses of the house creating two inner voids that brings light and air deep into the house through both plan and section. Extensive vertical glazing around the inner courtyards and generous use of skylights negate the need for artificial lighting in the spaces including service area and closet spaces during the day, yet creates constantly changing light conditions that activate the interior. The interior of the house is a series of free-flowing, continuous spaces that foster a supportive, interactive family lifestyle. The consistent minimal white palate in the common area gives visual dominance to the bold red prayer niche – representing the family’s tradition in a modern way – the bold yellow aquarium located in the heart of the dining-living areas, the dark wood ‘rolling carpet’ of the staircase, the abstracted Borneo jungle water wall with native natural stone and the vertical garden in the courtyard.








Related posts in Architecture:



Architecture, Architecture design, Design and architecture, Modern architecture



Comments are closed.